Powered By Blogger

joi, 23 ianuarie 2014

13 intrebari esentiale dupa tragedie

  1. La ce ora a transmis serviciul 112 coordonat de STS datele privind localizarea avionului si a victimelor catre MAI?
  2. Cand a primit IGSU datele pentru interventia locala? Ce elemente concrete de localizare erau?
  3. Cine a fost coordonatorul central si cine cel local pentru actiunea de salvare? Ce ordine au fost date?
  4. Salvatorii posesori de telefoane mobile si GPS erau coordonati in timp real de catre sefi spre locul caderii avionului obtinut via 112? E intamplator ca lipsa de coordonare s-a produs pe fondul lipsei de tara a lui Raed Arafat?
  5. Daca STS prin 112 nu a putut oferi locatia exacta timp de 5 ore, de ce n-a fost folosita facilitatea ELT – dispozitiv automat de localizare a unui avion cazut – prin Romatsa?
  6. Cind au pornit cei de la IGSU, SMURD, Salvamont, Transsylvania off road si localnici operatiunile propriu zise de cautare? Pe ce amplasamente exact?
  7. Padurarul Argentin Todea, cel care a gasit epava si pe cei 7, spune ca a primit alerta de a cauta avionul de la sefii din Romsilva. A existat o coordonare intre toate institutiile statului?
  8. E nevoie urgenta de o comunicare oficiala din partea autoritatilor : cind s-a prabusit exact aeronava-cind s-a facut apelul-cind au plecat echipele IGSU-cind a ajuns padurarul la epava-cind au ajuns primii medici la locul accidentului. Pe ore si minute, simplu si exact
  9. Exista vreo dotare care lipseste IGSU pentru a putea interveni pe viitor la tragedii asemanatoare ca vietile sa fie salvate? Camere cu termoviziune, aparatura GPS, ATV-uri pentru acces montan?
  10. Specialistii vorbesc si despre o responsabilitate evidenta a retelelor de telefonie mobila, care nu au suficiente amplificatoare de semnal in teritoriu, in asa fel incat sa nu mai existe caderi de frecventa si imposibilitatea apelarii in zone geografice dificile. Din sutele de milioane de Euro profit, companiile de telefonie mobila ar trebui sa se achite de aceasta obligatie. Institutiile statului sunt la mina acestor companii private cind trebuie sa intervina
  11. De ce a decolat Adrian Iovan, un pilot atit de experimentat, daca recomandarea a fost sa nu plece din cauza vremii nefavorabile? Riscul givrarii avionului s-a confirmat si a contribuit esential din pacate la caderea avionului
  12. S-a gandit cineva ca in astfel de situatii sa existe un centru interministerial permanent de reactie rapida ce se activeaza in prima secunda a unei urgente umanitare – pentru interventia comuna a jandarmilor montani, vinatorilor de munte, IGSU si SMURD – pentru limitarea timpului de interventie si maximizarea sanselor de supravietuire ale victimelor? Vor mai fi cutremure, inundatii, prabusiri, urgente. E nevoie de toate resursele, eventual si cele private, pentru a reusi operatiuni de salvare eficiente
  13. In toate dispeceratele ISU exista calculatoare apartinind Romatsa, dedicate exclusiv alertarii in cazul accidentelor aviatice. Sunt exact ca si calculatoarele de la 112. Periodic, ISU si Romatsa fac aplicatii pe aceste calculatoare pentru a simula accidente de aviatie si reactia la acestea. De ce nu s-au trimis coordonatele exacte, asa cum se face in timpul aplicatiilor?

Adrian Iovan a salvat 30 de vieti

Pilotul Adrian Iovan a efectuat, în ultimii doi ani, aproape 30 de zboruri pentru Agenţia Naţională de Transplant, multe dintre acestea chiar cu avionul din accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de transplant Victor Zota.
“Au fost cel puţin 20 de zboruri făcute de Adrian Iovan, în 2013, cu medicii din Programul naţional de transplant. În 2014, au fost două zboruri, cel de luni (ziua accidentului – n.r.) fiind şi ultimul”, a precizat dr. Zota.
În 2012, când în România au fost făcute mai puţine transplanturi decât în 2013, Iovan a participat la “peste cinci misiuni”, a mai spus coordonatorul de transplant.
Potrivit lui Zota, multe dintre misiunile pentru ANT la care a participat Iovan au fost efectuate cu avionul de tip BN2 care, luni, a aterizat forţat în Apuseni, în urma accidentului pierzându-şi viaţa pilotul şi studenta Aurelia Ion.
Tot Victor Zota a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că avionul implicat în accidentul din munţii Apuseni şi pilotul Adrian Iovan era preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu “dacă este liber BN2-ul”.

Sef SMURD Bihor : Iovan si studenta n-ar fi supravietuit

Şeful SMURD Bihor, medicul Beres Zsolt, primul care a evaluat răniţii accidentului aviatic din Apuseni, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în opinia sa, “pilotul şi studenta care au murit nu ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute” de la accident.
“De când am participat la acea operaţiune, sunt obosit de hărmălaia mediatică, să aud că pilotul şi studenta din avion au murit de hipotermie pentru că nu s-a ajuns la timp la locul prăbuşirii. Eu nu am făcut autopsia, dar judecând clinic şi ţinând cont şi de experienţa mea de salvator montan şi speo, nu cred că pilotul şi studenta care au murit ar fi supravieţuit nici dacă salvatorii ar fi ajuns la ei în 30 de minute”, a declarat medicul Beres Zsolt, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea şi al SMURD Bihor, coordonatorul în teren al primelor operaţiuni de evaluare a stării de sănătate a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
El a susţinut că a se afirma “că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie”.
“Să afirme cineva că pilotul şi fata au murit de hipotermie este o mare prostie. Copilotul, care era cu femurul fracturat şi a pierdut doi litri de sânge, nu a murit de hipotermie, ceea ce înseamnă că nu de hipotermie a murit nici pilotul, ci din cauză că avea răni extrem de grave. De altfel, nu se moare de hipotermie în 30 de minute, aşa cum s-a întâmplat cu pilotul”, a spus Beres.
Acesta a afirmat că tot “judecata clinică” îl determină să afirme că studenta de 23 de ani nu a decedat din cauza hipotermiei, ci a leziunilor “extrem de grave” pe care le-a suferit în momentul impactului avionului cu solul.
El a mai spus că nu crede că tânăra ar fi supravieţuit, “chiar dacă ar fi fost condiţii ideale, vizibilitate, temperatura aerului bună, caldă şi s-ar fi intervenit în 30 de minute cu un elicopter care să preia direct victimele”.
“Fata avea fracturată coloana cervicală, iar abdomenul era întins, semn al unei imense hemoragii interne. Nu de hipotermie a murit, aceasta este opinia mea categorică. De altfel, şi doctorul Ianceu (unul dintre medicii răniţi în accident – n.r.) a spus că fata stătea pe un loc mai în spatele avionului, dar a fost proiectată în faţă de forţa impactului. Practic, ea a devenit tetraplegică din acel moment”, a spus şeful SMURD Bihor.
Medicul Beres Zsolt a precizat că a fost desemnat de secretarul de stat Raed Arafat coordonator al activităţilor de evaluare a răniţilor şi de evacuare a acestora “din teren” până la punctul din care aceştia au fost preluaţi de echipajele coordonate de directorul medical al operaţiunii, coordonatorul SMURD Cluj, doctoriţa Golea.
“Luni după-amiază am pornit în intervenţie după ce am fost sunaţi de dr. Hadrian Borcea (fostul şef SMURD Bihor, acum directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea – n.r.) în jurul orei 16.30. La acel moment nu era clar decât faptul că s-a prăbuşit un avion medical, dar nu se ştia unde anume, decât că era vorba despre o zonă posibil la limita dintre judeţele Cluj, Alba şi Bihor. Iniţial, am fost orientaţi de către colegii de la Dispecerat spre Gârda (judeţul Alba), dar abia am ajuns pe şoseaua de centură că ne-au spus să ne îndreptăm spre Beliş (judeţul Cluj)”, a relatat şeful SMURD Bihor.
El a menţionat că, pe drum, a primit informaţii contradictorii cu privire la locul prăbuşirii avionului, “inclusiv pe baza informaţiilor de la localnici din această zonă, martori oculari”.
“Dispeceratul însă ne-a fixat un triunghi pe care trebuia să-l periem. Punctele triunghiului era limita Alba-Cluj, versantul nord-estic al pârtiei Mătişeşti, zona Poiana Horii, Horea”, a spus medicul Beres.
Potrivit acestuia, din Oradea au pornit două echipaje de Terapie Intensivă Mobilă şi o maşină de medic, cu doi medici, doi paramedici şi un asistent, iar pe drum s-a alăturat încă un echipaj de paramedici, cu o maşină, din oraşul bihorean Aleşd.
“În momentul când ne-am întâlnit cu colegii din Aleşd, din mers, am primit informaţii de la Dispecerat că vor interveni echipaje SMURD din trei judeţe, şi ştiam că, potrivit protocolului, va trebui să anunţăm ordinea de sosire. De asemenea, în acel moment ştiam că va exista un punct de comandă din partea ISU şi un medic care va coordona întreaga operaţiune, ca aşa-numit director medical, din partea SMURD din judeţul de competenţă teritorială. Am intrat imediat pe frecvenţa SMURD Cluj cu aparatura de comunicaţie radio din maşini, să anunţăm că vom intra pe teritoriul lor”, a spus şeful SMURD Bihor.
Potrivit acestuia, în momentul în care echipajele conduse de el au ajuns pe teritoriul judeţului Alba, s-a întâlnit cu comandantul operaţiunii din partea ISU şi cu directorul medical, de la SMURD Cluj.
“Când am ajuns pe teritoriul judeţului Alba, pe şosea, unde este o poartă mare din lemn, în zona dintre Horea şi Poiana Horii, am întâlnit comandantul operaţiunii, un colonel de la ISU Alba, Mureşan, şi coordonatoarea din partea SMURD Cluj, doctoriţa Miclăuş”, a spus Beres.
Acesta a adăugat că, urmând sugestia salvamontistului bihorean Mircea Petrescu, colonelul de la ISU Alba a ordonat împărţirea în trei grupuri a echipelor de căutare a răniţilor, formate din pompieri, personal medical, salvamontişti şi localnici: “O echipă în care era şi salvamontistul Mircea Petrescu, de la Ştei (n.r. – judeţul Bihor), s-a dus spre Vârful Pietreasa, eu am mers spre pârtia Mătişeşti, unde am vrut să urc ca să văd dacă, aşa cum putea fi logic, răniţii au făcut un foc ca să fie reperaţi”.
Şeful SMURD Bihor a afirmat că în momentul când a ajuns în vârful pârtiei a fost anunţat că a fost identificat locul unde se prăbuşise avionul.
“M-a sunat o colegă, care mi-a spus că un localnic a găsit locul unde s-a prăbuşit avionul, şi că trebuie să mă îndrept acolo, spre Pietreasa. Ţin minte exact ce mi-a spus colega: ?S-au găsit victimele, dr. Arafat a spus să evaluezi victimele şi să coordonezi evacuarea până la sosirea medicului-şef de la SMURD Cluj care va fi directorul medical?. Am întrebat unde sunt victimele, mi s-a spus şi am luat-o în direcţia aia, pe care era şi centrul de comandă. Încă nu ştiam care era starea victimelor”, a spus Beres.
Potrivit acestuia, medicii de la SMURD Bihor au plecat în trei maşini de intervenţie de la centrul de comandă spre locul unde se afla epava avionului: “Noi am mers spre Pietreasa în coloană. O localnică ne-a zis să fim atenţi, că drumul este îngust, pe un singur fir, şi că nu încap două maşini dacă una sau mai multe maşini ar fi coborât de acolo, iar maşinile care urcă nu pot întoarce decât într-un loc de pe vârf. (…) Deşi noi eram pregătiţi să mergem cu maşinile noastre până acolo, pentru că sunt maşini de teren, cu tracţiune integrală, şi am fi reuşit, chiar dacă erau condiţii foarte grele, cu frig, întuneric, ceaţă şi zăpadă, ceea ce nu ştiam atunci era că victimele începuseră deja să fie aduse spre drum”.
“Pe drum ne-am întâlnit cu cea de-a doua victimă pe care o aduceau nişte localnici. Prima a fost studenta de 23 de ani, pe o targă improvizată, alături de dr. Radu Zamfir, care s-a deplasat pe propriile picioare. Fata a fost scoasă de lângă epavă de localnici şi de salvamontiştii din Bihor, care au încercat s-o resusciteze, şi a fost deja evacuată înainte să-i pot face o evaluare. A doua victimă adusă, tot de nişte localnici, a fost copilotul, care era în stare de cod roşu, adică foarte grav, cu fractură de femur. Era alb ca varul, somnolent, a trebuit să fie evacuat de urgenţă. În spatele maşinii de medic în care eram eu se afla o maşină de prim-ajutor, l-am pus acolo şi i-am acordat primul-ajutor, pe targă – lichide, încălzire, analgezie -, după care trebuia să trimit maşina jos, spre intersecţia din sat, unde se aflau deja peste 12-15 maşini şi de unde trebuia preluat şi dus mai departe la Cluj. Pentru că drumul era îngust şi nu se putea întoarce maşina, le-am spus băieţilor de pe ambulanţă să meargă cu spatele până unde vor putea întoarce”, a povestit şeful SMURD Bihor.
El a mai spus că i s-a raportat că medicii Călin Pivniceru, Sorin Ianceu şi Valentin Calu sunt în stare bună şi că “puteau fi evacuaţi cu nişte maşini de teren de la Asociaţia Transilvania Off Road, mobilizaţi acolo de primar, în care dealtfel se şi aflau răniţii”.
“Am reevaluat cele trei victime şi am ajuns la aceeaşi concluzie, că niciunul nu prezenta necesitate de intervenţie imediată, salvatoare de viaţă, cum spunem noi, şi că pot fi evacuaţi cu jeep-urile în care se aflau, pentru că leziunile lor nu puteau fi agravate în acest fel”, a relatat dr. Beres.
Potrivit acestuia, deşi “din afară se poate critica de ce au fost evacuaţi răniţii aceştia cu maşini de teren particulare”, decizia a fost corectă, deoarece în caz contrar, pentru a fi evacuaţi cu ambulanţele ce trebuiau să ajungă pe drumul cu un singur fir, ar fi însemnat “să mai treacă o oră”: “SMURD avea capacitatea să evacueze răniţii cu maşinile proprii, dar nu ar fi fost logic. Tocmai aici a fost şi importanţa coordonării evacuării, să prevenim o situaţie în care o victimă sau mai multe nu puteau fi transportate din cauza blocării drumului sau o situaţie în care o victimă gravă nu ar fi beneficiat de intervenţie în cazul în care aceasta era necesară, ci să fie transportată neadecvat. Dar aici nu a fost cazul de aşa ceva”.
Potrivit acestuia, la punctul de comandă s-a întâlnit din nou cu maşina în care era copilotul avionului, “care a ajuns cu puţin înainte să ajungem şi noi cu ceilalţi trei răniţi, pentru că şoferul ambulanţei care îl transporta a trebuit să meargă mult cu spatele, şi aproape l-am ajuns din urmă”.
“La punctul de comandă toţi răniţii au fost preluaţi de la cei cu jeep-urile de o ambulanţă pentru victime multiple, de ambulanţa noastră din Oradea de Terapie Intensivă Mobilă şi de maşina de prim-ajutor de la Aleşd dotată cu medic. Toţi au fost reevaluaţi şi a început evacuarea spre UPU Cluj. De aici, totul a fost practic rutină, până la Cluj. Am mers în coloană, cu antemergător, cu sirene şi girofarurile în funcţiune”, a adăugat şeful SMURD Bihor.
Acesta a afirmat că ulterior a aflat despre speculaţiile făcute în presă cu privire la faptul că personalul medical şi paramedicii nu ar fi făcut decât să aştepte pe marginea drumului ca localnicii să le aducă răniţii, motiv pentru care este “supărat”.
MEDICUL LEGIST : “CAUZE COMBINATE ALE MORTII. GREU DE SPUS DACA PUTEAU FI SALVATI”
Medicii legişti au stabilit cauzele morţii pilotului Adrian Iovan, care a murit în urma prăbuşirii avionului în Munţii Apuseni. Potrivit specialiştilor, Iovan a murit în urma unui şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic. În cazul studentei în vârstă de 23 de ani, de asemenea decedată în accidentul aviatic, aceasta a murit din cauza hipotermiei şi a compresiei toracelui care a împiedicat-o să mai respire.
“Cazurile sunt deosebite. La pilot cauza morţii este un şoc traumatic, combinat cu un şoc hipotermic, şocul traumatic provocat de fracturi ale membrelor inferioare şi fracturi costale multiple. În cazul fetei, mecanismul morţii este de şoc hipotermic, combinat cu tulburări de dinamică respiratorie, ca urmare a unui traumatism”, a spus şeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Alba, Gheorghe Vieru.
În cazul pilotului nu se poate stabili cu certitudine ora decesului, iar în cazul fetei momentul decesului este cu mai puţin de 12 ore în urmă.
Întrebat dacă ar fi putut fi salvaţi, Vieru a răspuns că acest lucru este foarte greu de stabilit.
“Greu de spus, pentru că nu avem toate datele şi de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic(…)Noi o să extindem investigaţiile şi o să avem date mai precise”, a afirmat el, potrivit Mediafax.

Vomitos : basistii reincearca lovirea lui Raed Arafat

Ti se intoarce stomacul pe dos cind vezi incercarea mintilor bolnave si a caracterelor infecte din presa basista care incearca sa-l scoata cumva (oricum) vinovat pe Raed Arafat de tragedia din Apuseni.
Dorinta lor morbida si disperata de a-i face pe plac lui Basescu si a-l rabuna pe idolul lor cotrocenist pentru ce s-a intamplat in Ianuarie-Februarie 2012 este una din cele mai oribile actiuni media/institutii de stat din ultimii 20 de ani.
Raed Arafat a fost plecat in ultimele 2 zile din tara la o importanta reuniune NATO, de unde s-a intors aseara. Medicii SMURD ar fi putut interveni la salvarea victimelor in cazul in care localizarea lor ar fi fost facuta la timp de STS si ROMATSA. Atacandu-l nejustificat (la comanda) pe Raed Arafat si protejindu-l pe seful STS Marcel Opris, basistii din presa ofera inca o data dovada caracterului lor infect.

Stroe a demisionat. Opris?!

Demisia lui Radu Stroe din functia de ministrul al Afacerilor Interne era un fapt previzibil si necesar. Ea a survenit pe fondul cererii decisive din partea presedintelui PNL Crin Antonescu. De la MAI au mai plecat un secretar de stat si seful IGSU.
Acest important gest politic si managerial este menit sa dea satisfactie opiniei publice, pentru presiunea serioasa creata dupa accidentul din Apuseni.
Daca insa plecarea lui Stroe nu este urmata imediat de plecarea din fruntea STS a generalului Marcel Opris, vinovatia principala ramine complet nesanctionata. Opris e sub protectia lui Traian Basescu, presedinte al CSAT, cel care este abilitat legal sa numeasca si sa demita pe seful STS.
Deci?

vineri, 10 ianuarie 2014

Vulturul alb-violet va zbura din nou!

FC Argeş se află acum la momentul adevărului şi ţipă după ajutor. După ajutorul suporterilor, al oamenilor de afaceri din judeţ şi nu în ultimul rând al autorităţilor locale. Strigătul  este auzit doar de fani pentru că, cel puţin până la această oră, pare că nimeni nu face nimic. Penescu a declarat că vrea să dea echipa iar mingea este acum în curtea Consiliului Local, condus de căpitanul Tudor Pendiuc. Deşi vestea a fost dată de mai bine de două săptămâni situaţia s-a împotmolit într-un… audit financiar. Timpul e scurt, campionatul va începe destul de repede, echipa trebuie înscrisă în competiţie. Nu mai vorbim de salariile neplătite ale jucătorilor, dar mai ales, ale antrenorilor de la Centrul de Copii şi Juniori. Aceşti martiri ai culurilor alb-violete, oameni care au scris file de aur în cartea de istorie a clubului sunt neplăţi de cinci luni! Şi tot vin la pregătiri şi clădesc, cu trudă şi răbdare, viitorul fotbalului argeşean.
Dar clubul va muri dacă nu se vor lua urgent măsuri. Se vorbeşte de fuziuni, de Marţieni, de Turci însă nimic nu este concret. Doar vorbe goale şi în gol! Vulturul care zbura deasupra întregii Europe este acum în picaj. Alb şi violetul din sufletul suporterilor a fost pătat de cea mai neagră perioadă din istoria fotbalului argeşean, dar speranţa nu a murit încă. Autorităţile ar trebui să preia acum frâiele şi să spună STOP acestui declin groazic al clubului fanion al judeţului. Tradiţia ne obligă să revenim acolo unde ne este locul şi nu în liga a III-a, unde vom ajunge cu siguranţă dacă va rămâne Penescu şi în acest sezon. Vom avea o serie extraordinar de grea, iar puştii lui Moiceanu, căci ei vor mai dori să evolueze la echipă, nu vor putea face faţă.
Ne confruntăm cu un moment istoric, decizia salvatoare este în mâinile atâtor oameni cu potenţă financiară din judeţul nostru, dar mai ales în palmele edilului Tudor Pendiuc. Soluţii pot fi găsite pentru că nu putem lăsa iubirea noastră dintâi să moară în dizgraţie. Vulturul va zbura din nou şi va survola din înaltul cerului alb-violet deasupra fotbalului românesc! Acum este timpul ca FC Argeş să redevină echipa argeşenilor! Peluza va cânta şi va încurja din sute de piepturi formaţia favorită! Zeci de mii de suflete vor umple tribunele Stadionului “Nicolae Dobrin” iar Argeşul va condus, din nou,  pe drumul către victorie! Forza Viola!

luni, 6 ianuarie 2014

IUBIM FC ARGES


FC Arges O istorie mereu prezenta

Miting de protest al suporterilor F.C. Arges

Imn Vechi F.c. Arges Pitesti

FC Arges - Universitatea Craiova 1-1 sezon 2008-2009

FC Arges - AEK Atena 3-0 (1979)

Adrian Mutu on Petrolul


Lewandowski on Byern Munich