Powered By Blogger

vineri, 5 decembrie 2014

Fila de istorie cu numărul 13 din cartea de istorie "147", de Ronnie O'Sullivan. Cum a trăit "Racheta" ultimele trei lovituri ale break-ului maxim făcut într-un picior, care a pus punct meciului de 6-0 împotriva lui Selt

Are în palmares cel mai rapid break maxim din istoria snooker-ului, realizat în cinci minute şi 20 de secunde, la ediţia din 1997 a Campionatului Mondial. A fost, mai bine de o decadă, cel mai tânăr jucător care a pus pe tabelă un break maxim, la 15 ani şi 98 de zile, fiind ulterior detronat de Judd Trump. Jucător ambidextru, a mutat tacul din mâna dreaptă în cea stângă la bila neagră pentru închiderea de masă, în finala Open-ului Ţării Galilor, în 2014, "ca să am în CV şi un 147 reuşit cu mâna stângă - pe celelalte 11 le-am făcut cu dreapta", cum singur explica cvintuplul campion mondial. În optimile de finală ale Campionatului Regatului Unit, Ronnie O'Sullivan l-a învins fără drept de apel, 6-0, pe Matthew Selt şi a scris o nouă filă în propria carte de istorie a break-urilor maxime: şi-a mărit avantajul în clasamentul celor mai multe break-uri de 147 de puncte, atingând borna 13, faţă de cele 11 ale fostului recordmen, Stephen Hendry, reuşind cea mai râvnită închidere de masă din snooker, în turneul pe care a fost aproape să nu îl mai dispute, din cauza unei fracturi la glezna stângă.

Stephen Hendry, fostul rival al lui Ronnie O'Sullivan, aprecia, în drum spre cabina de comentator al meciului din optimi al englezilor, că "va fi distractiv să se afle la microfon" pentru această partidă. Meciul a fost lipsit de orice dramatism din punct de vedere al rezultatului, "Racheta" desprinzându-se pe tabelă fără a atinge măcar pragul unui break de 100 de puncte în primele cinci jocuri. A fost însă oportunitatea perfectă pentru englez de a forţa obţinerea celui de-al doilea 147 al acestui sezon, cu o tentativă de break maxim, ratată, în penultimul joc, la cea de-a 12-a bilă neagră şi o închidere de masă în finalul meciului care i-a făcut pe cei doi jucători aflaţi la masa alăturată, Stephen Maguire şi David Morris, să pună tacul deoparte în mijlocul jocului pentru a urmări ultimele lovituri ale lui O'Sullivan.
"Mulţumit de maximul de 147 din seara asta", a scris O'Sullivan la finalul meciului pe contul s[u de Twitter. Break-ul din jocul şase a fost însă mult mai complicat decât lasă să se înţeleagă Stephen Hendry, cu mesajul său "minunat break-ul maxim din partea lui Ronnie pentru final, era o certitudine de la 16 puncte".
Ronnie a avut de gestionat, spre finalul vizitei la masă, o ieşire dificilă la bila roşie apropiată de manta laterală de parte stângă, a avut un kick, iar bila albastră s-a gândit câteva fracţiuni bune de secunde pe marginea buzunarului de centru, din partea dreaptă, înainte de a ajunge în buzunar. "Am fost înfierbântat, adrenalina curgea la maximum. Tremuram ca frunza. Bila albastră a căzut la limită, iar la bila roz, tremuram, dar am lovit bine. Am sărbătorit înainte de bila neagră, pentru că mi-am spus că asta chiar nu pot să ratez. Însă mi-am adus aminte cum a ratat Ken Doherty (n.r. - Ken Doherty a ratat, în finala din 2000 a Mastersului de la Wembley, bila neagră, de pe punct, care i-ar fi adus primul break maxim din carieră - performanţă reuşită abia doi ani mai târziu, în 2012, la memorialul Paul Hunter Classic). N-am vrut să mă fac singur să par stupid", a comentat Ronnie ultimele lovituri ale celui de-al 13-lea break de 147 de puncte al carierei, potrivit BBC.


"Nu am încercat să fac
entertainment
pentru nimeni, pur şi simplu aşa joc. Nu ies în arenă încercând să fac ceva diferit faţă de antrenament, aşa joc de când eram copil. Sunt norocos că pot juca la acest nivel", a comentat O'Sullivan în final, în stilul caracteristic, reuşita break-ului maxim 4.000 de lire sterline este premiul pentru cel mai mare break realizat la ediţia din 2014 a Campionatului Regatului Unit, iar O'Sullivan ar putea primi alţi 40.000 de lire sterline pentru realizarea break-ului maxim, fondul de premiere cumulat pentru reuşitele de 147 de puncte, dacă nici un alt jucător nu îi egalează performanţa până la finalul turneului.
"Am avut 40.000 de motive să vreau break-ul", a glumit O'Sullivan la conferinţa de presă, potrivit theguardian.com, înainte de a completa că "în acest moment, premiul pentru break-ul de 147 de puncte nu mai este atât de consistent şi motivant, dar ştiam că în fondul de premiere s-au tot adunat bani şi ajunsese la o sumă tentantă pentru mine",a atras atenţia din nou O'Sullivan, care, în 2010, la World Open, la Glasgow, a refuzat iniţial să execute ultima lovitură pentru un break de 147 împotriva lui Marco Fu, în semn de protest pentru renunţarea la premiul special pentru break-ul maxim şi răsplătirea lui doar cu 4.000 de lire sterline, ca "cel mai mare break al turneului". În 2010, Ronnie era întors din drum şi convins de arbitrul Jan Verhaas.să trimită, pentru fani, ultima bilă în buzunar.
Din punct de vedere fizic, urmează greul pentru O'Sullivan. La mai puţin de 24 de ore de la finalul meciului, Ronnie va trebui să revină în arenă pentru partida din sferturile de finală, acolo unde îl va avea de înfruntat pe scoţianul Anthony McGill, iar pentru adjudecarea trofeului, va fi nevoit să joace patru meciuri în patru zile. Până în această fază a competiţiei, englezul care şi-a rupt glezna în timpul unei sesiuni de alergat în pădure, cvintuplul campion mondial fiind incert pentru acest turneu, a avut cel puţin o zi de pauză între partide.
Sferturile de finală ale Campionatului Regatului Unit
Graeme Dott
  v
  Stuart Bingham
Anthony McGill
  v
  Ronnie O'Sullivan
Mark Davis
  v
  Judd Trump
Marco Fu
  v
  Stephen Maguire

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu